Salaojaremontti

Ovatko salaojat tulleet tiensä päähän? Kun piha ei enää pysy kuivana tai rakennus alkaa näyttää kosteuden merkkejä, saattaa olla salaojaremontin aika. PMP-Asennukselta salaojaremontit taittuvat keskimäärin kahdessa viikossa, kiitos osaavien tekijöiden ja oman kaluston.

Salaoijtus / Salaojitus Tampere ja Pirkanmaan seutu

Salaojaremontti kuuluu jokaisen kiinteistön elinkaareen

Jokaisella kiinteistöllä on ennemmin tai myöhemmin edessä salaojaremontti, sillä paraskin salaojajärjestelmä vanhenee vuosikymmenten aikana. Etenkin vanhemmat salaojitukset saattavat myös olla puutteellisia, pahimmillaan jopa siinä määrin että ne altistavat rakennukset kosteus-, home- ja routavaurioille. Eli kaikelle sille, miltä salaojien pitäisi rakennuksia suojella!

Salaojajärjestelmä kestää oikein huollettuna hyvässä kunnossa noin 30–40 vuotta. Salaojaremontti suunnitellaan sekä toteutetaan aina kohdekohtaisesti, ja salaojaremontin voi vastoin yleistä käsitystä tehdä myös talvella.

Lue lisää salaojaremontista:

Mitä hyötyä salaojituksesta on?

Maaperän jatkuva kosteus sekä sade- ja sulamisvedet pitävät talon perustukset alati märkänä, jolloin kosteus alkaa ajan myötä lahottaa rakenteita. Kosteissa rakenteissa juhlivat myös terveydella haitalliset homekasvustot.

Salaojaremontin hyödyt:

 • Hyvin toimiva salaojitus ehkäisee kosteusvaurioita ja pitää kiinteistön perustukset kuivina.
 • Ajoissa tehty salaojaremontti ehkäisee kellarikerrosten tulvimisen.
 • Salaojituksen kuivana pitämät perustukset eivät kärsi routavaurioista.
 • Salaojitus pitää piha-alueen ja kulkuväylät kuivempina, ylläpitäen asumismukavuutta ja turvallisuutta taas seuraavat vuosikymmenet.
 • Salaojaremontti nostaa kiinteistön arvoa – kukapa haluaisi repiä vasta ostetun uuden kodin pihaa auki heti muuton jälkeen.
 • Salaojaremontti on huomattavasti helpompi urakka, kuin talon pohjarakenteiden korjaaminen kosteusvaurioiden jäljiltä.
 • Jos pihaa on tarkoitus remontoida tai uudistaa, käy se sujuvasti salaojaremontin yhteydessä. Me toteutamme myös piharemontteja ja viherrakentamista, lue lisää!

Milloin salaojaremontti tarvitaan?

Salaojaremontti on ajankohtainen, kun nykyinen salaojajärjestelmä on ollut käytössä noin 30–40 vuotta. Tämä on salaojajärjestelmän keskimääräinen käyttöikä, jonka jälkeen se tulee uusia parhaan mahdollisen toiminnan varmistamiseksi. Ikääntyessään salaojat voivat esimerkiksi tukkeutua kasvien juurista ja maa-aineksesta, jolloin järjestelmä ei enää pysty kuljettamaan hulevettä pois.

Toisinaan tulee vastaan myös salaojajärjestelmiä, jotka on toteutettu väärin tai kohteeseen nähden puutteellisesti. Erityisesti ennen 1990-lukua rakennettiin paljon täysin ilman salaojitusta, mutta rakennusten onneksi salaojitus voidaan rakentaa myös jälkikäteen.

Milloin salaojia ei tarvita lainkaan?

Salaojituksen tarve on aina kohdekohtainen, ja siitä päättää perustussuunnittelija. Nykyään salaojajärjestelmä rakennetaan uudiskohteisiin lähes poikkeuksetta, sillä se on edullinen vakuutus kosteusvaurioita vastaan ja suoraan pidentää rakennusten käyttöikää. Jos kuitenkin uudiskohteessakin katsotaan, että talon rakenteet pysyvät kuivina ilman salaojajärjestelmää, voi sen jättää tekemättä. Myös vanhoissa kohteissa voidaan jättää salaojaremontti väliin, mikäli rakennus on pysynyt kuivana ja hyväkuntoisena. Näissä tapauksissa rakennus on usein sellaisella paikalla, jossa maaperä viettää vahvasti poispäin perustuksista eikä hulevettä pääse kertymään.

Paljonko salaojitus maksaa?

Jokainen remontti ja urakka hinnoitellaan aina yksilöllisesti, täysin kohteesta riippuen. Salaojituksen ja salaojaremontin hintaan vaikuttaa esimerkiksi talon koko, perustustapa, maanrakennus- ja kaivinkonetöiden määrä, mahdolliset maansiirtotyöt ja purkutyöt. Tarkan, juuri sinun kohteelle arvioidun tarjouksen saat ottamalla yhteyttä urakoitsijaan ja pyytämällä kohteen kartoituksen. Taloyhtiöissä kerrostalon tai rivitalon salaojaremontti maksetaan joko taloyhtiön varoista, tai rahoituksella joka jaetaan kaikkien osakkaiden kesken.

Kuinka teen onnistuneen salaojaremontin?

Itse tehdyssä salaojien asennuksessa piilee aina riskejä. Salaojituksen tekeminen on erittäin tarkkaa työtä, eivätkä vakuutusyhtiöt korvaa virheellisesti asennetuista salaojista johtuvia vahinkoja. Virheellisten tai puutteellisten remonttien tekeminen voi tulla loppupeleissä hyvinkin kalliiksi – ei siis kannata ruveta itse hommiin, vaan jättää työ ammattilaisten hoidettavaksi. Ammattilaisen tekemä salaojaremontti takaa laadukkaan lopputuloksen, joka kestää oikein huollettuna vuosikymmeniä.

Salaojitus toteutetaan rei’itetyillä tuplasalaojaputkilla, jotka kuljettavat hulevedet kaivoon. Kaivosta vesi johdetaan kunnalliseen vesiviemäriin, imeytyskentälle tai avo-ojaan. Remontissa asennetaan myös tarkastuskaivo sekä perusvesikaivo padotusventtiilillä, jotka mahdollistavat järjestelmän toimivuuden ja kunnon helpon seuraamisen sekä huoltotoimien toteuttamisen.

Salaojan kaivaminen aiheuttaa pihalla, varsinkin pienellä tontilla, usein melkoisen mylläkän, joten salaojaremontin yhteydessä kannattaa miettiä haluaako pihaan tehdä jotain muutoksia vai pidetäänkö se entisellään. Pihan muutostyöt on helppo toteuttaa jo auki revityssä pihassa, salaojaremontin yhteydessä – esimerkiksi vanhan kerrostalon sisäpiha voidaan laittaa täysin uuteen uskoon samalla vaivalla, kun koneet on jo kertaalleen tuotu tontille. Talvella tehtävä salaojaremontti voi säästää pihaa, kun routa ja lumikerros vähentävät työkoneiden jättämiä jälkiä.

Salaojaremontti kestää pihatöineen noin kaksi viikkoa.

Salaojaremontin eteneminen

 • Remonttitarpeen kartoitus: Ensin kartoitetaan salaojituksen nykytilanne ja remontin tarve. Alussa selvitetään muun muassa missä putket kulkevat ja mihin vedet ohjataan. Kartoituksessa kiinnitetään salaojien kunnon lisäksi huomiota myös maaperän kallistuksiin ja mahdollisten patolevyjen olemassaoloon.
 • Suunnittelu: Salaojaremontin toinen vaihe on suunnittelu. Kaikki remontit suunnitellaan ja aikataulutetaan yksilöllisesti. Myös olemassa olevien viemäri- ja vesiputkien sekä sähkökaapeleiden paikat selvitetään ennen kaivuutöihin ryhtymistä.
 • Kaivuutyöt: Ennen kaivamisen aloitusta kaikki mahdolliset esteet, kuten asfaltti tai terassi, poistetaan. Koko talon ympärys kaivetaan auki perustuksen alapinnan alapuolelle asti, jotta salaojaputket saadaan asennettua tarpeeksi syvälle.
 • Eristeen ja putkien asennus: Kaivannon pohjalle asennetaan putkia ympäristötekijöiltä suojaava suodatinkangas ja kiinteistön perustukseen asennetaan patolevy. Seuraavaksi asennetaan salaojaputket, tarkastuskaivot sekä perusvesikaivo ja liitetään ne toisiinsa.
 • Sepeli ja routaeriste: Asennuksen jälkeen putket peitetään sepelillä ja routaeristeellä, jotka suojaavat sekä putkia että kiinteistön perustusta.
 • Maanpinnan profilointi ja pihan viimeistely: Lopuksi suoritetaan maanpinnan profilointi niin, että maan pinta viettää poispäin talon perustuksista noin kolmen metrin matkalta. Kaadon olisi hyvä olla noin 15 senttimetriä. Lisäksi piha viimeistellään ja puretut esteet rakennetaan takaisin.

Salaojaremontti talvella? Onnistuu!

Maanrakennustyöt mielletään tehtäväksi usein vain sulan maan aikaan, mutta salaojitus onnistuu loistavasti myös talvella. Pakkaskeleillä työskentely käykin mukavasti, sillä maaperä on kuiva ja pakkanen helpottaa kosteuden hallintaa. Salaojitus talvella saattaa vaatia esimerkiksi roudan sulattamista, mutta salaojaremontti sujuu muilta osin vähintäänkin yhtä sujuvasti keskitalvella kuin keskikesälläkin.

Pimeä ja vähemmän ulkoiluun kannustava vuodenaika kannattaa käyttää hyödyksi hoitamalla pihaa mylläävät remontit alta pois, varsinkin rivitalossa tai kerrostalossa, joissa piha-alueet ovat yleensä parhaimmillaan kesällä. Talvella salaojaremontti saadaan myös paremmin sovitettua toivomaanne ajankohtaan, kun ammattilaisillemme on vähemmän kysyntää muille työmaille.

Salaojitus talvella ennaltaehkäisee kevään tuomat kosteusvauriot

Kellari tulvii keväisin – apua! Jos kevätauringon lämmittäessä sulamisvedet alkavat valua kellarin puolelle tai maavaraisiin seiniin ilmaantuu merkkejä kosteusvaurioista, on mahdollista, että salaojitus on puutteellinen tai toimii huonosti. Rakennuksen seinille luonnostaan kerääntyvä tai jopa lumitöissä kerättävän lumen sulaessa veden täytyy päästä jonnekin, ja jos salaojat eivät ole ohjaamassa sulamisvettä pois eikä maaperä riitä, alkaa vesi hakea poistumistietä talon rakenteista laittaen myös perustukset koville.

Talvella pakkanen pitää ympäristön kuivana ja routa suojaa maata painumiselta raskaiden työkoneiden alla, jolloin keväällä piha on valmis viimeisteleville vihertöille. Kun rakennusta suojaa upouusi, talvella asennettu salaojitus, saa kevät tulla ja kellari pysyy kuivana.

Rintamamiestalot ovat erityistä kosteusvaurioiden riskiryhmää, sillä useista puuttuu salaojitus kokonaan. Jos siis olet esimerkiksi asuntokaupoilla loppuvuodesta ja päädyt rintamamiestaloon tai muuhun kohteeseen josta salaojitus puuttuu, kannattaa ottaa yhteyttä. Talvikaudella kalenterimme on usein joustavampi, jolloin taloyhtiötkin saavat nopean avun jos syyssateet paljastavat huoltoa kaipaavat salaojat.

Haluatko tietää, mitä salaojaremontti maksaa?

Pistä meille viestiä ja kerro vähän, millaiseen kohteeseen remonttia kaivataan ja millaisella laajuudella. Tästä suunnittelu jatkuu kartoituskäynnillä, jonka avulla voimme laatia yksilöllisen tarjouksen, joka on räätälöity tismalleen kohteen tarpeiden sekä asiakkaan toiveiden mukaiseksi.