Salaojitus

Hei uuden rakentaja tai vanhan korjaaja, me asennamme salaojat joka kohteeseen koko Pirkanmaan alueella! Tilaa koko paketti asennustöistä pintojen viimeistelyyn ja piharakentamiseen omakotitaloon, kerrostaloon, rivitaloon tai mihin tahansa muuhun pirttiin.

Palvelut / Salaojitus

Salaojat suojaavat kiinteistösi kosteus-, home- ja routavaurioilta

Vanha sanonta kuuluu, että Suomen kesä on lyhyt ja vähäluminen. Meillä rakennusten perustukset ja ympäristö ovat kovilla, kun puolet vuodesta sataa vettä ja toista puolivuotista kurittaa lumet, joiden täytyy kevään koittaessa sulaa ja valua tai imeytyä jonnekin. 

Oikein mitoitettu ja asennettu salaojajärjestelmä pitää rakennuksen ulkopinnat ja rakenteet kuivana, mutta myös estää veden kertymisen lammikoiksi pihalle ja ehkäisee kellarin tulvimista. Pintaa syvemmällä tapahtuu myös, sillä salaojitus ehkäisee pohjaveden nousun liian lähelle rakennuksen alapohjaa. Näin ollen tämä joka kiinteistön moniottelija ennaltaehkäisee hyvin tehokkaasti kalliita remontteja vaativia, sekä terveydellekin haitallisia kosteus-, home- ja routavaurioita. Rakennusten hyvinvoinnin oleellisena osana on salaojituksen lisäksi sadevesijärjestelmä, joka ohjaa katolta valuvan sade- ja sulamisveden pois rakennusten pinnoilta.

Meiltä saat raudanlujalla asiantuntemuksella tehdyt laadukkaat salaojitukset, kuten myös muut monipuoliset vesi- ja viemärityöt. Toteutamme salaojitukset yhtälailla suurempiin kiinteistöihin kuten rivitaloihin ja kerrostaloihin, kuin omakotitaloihin ja kesämökeillekin.

Asiakkaidemme kokemuksia PMP-Asennuksen salaojatöistä

”Tekeminen on aina sujunut, eikä poikkeusta tullut tälläkään työmaalla. Kohteella tehtiin salaojaputket sekä maan muokkausta muutenkin. Tilat olivat ahtaat ja haasteelliset toteuttaa. Urakka sujui sovitusti ja ajallaan — Erityinen maininta joustavuudesta, tekemistä rajoittivat omat aikatauluni ja saimme siitä huolimatta työt hoidettua tehokkaasti ja laadukkaasti.” Henri Kestilä, HMK Talotekniikka Oy, pienkerrostalon salaojatyömaa, Tampere

”Asiakkaan tarpeet huomioitiin hyvin esim. meillä iso koira joten ulko-oven edusta hoidettiin nopeasti siihen kuntoon ettei koiraa tarvinnut kantaa ja aina pyrittiin jättämään autolle tilaa pihaan. Jos työntekijät olivat paikalla kun asiakas saapui töistä kerrottiin mitä tehty ja mitä seuraavana päivänä tehdään.” Atte Reijonen, omakotitalon salaojitus, Ylöjärvi

”Meidän mielestä työmaa sujui oikein hyvin, huolimatta yllätyksistä matkalla, jotka osoittautuivat mahdottoman hankaliksi. Siitä huolimatta sujui. Toki venyi kun jouduttiin louhimaan ja kiilaamaan kiviä irti kalliosta. Johti kuitenkin tulokseen, johon haluttiin. Kaikki saatiin valmiiksi kesän aikana niinkuin pitikin.” Tuomo Tiainen, taloyhtiön hallituksen edustaja, rivitalon salaojasaneeraus, Tampere

Kerrostalon ja rivitalon salaojitus nostaa taloyhtiön arvoa

Salaojitus koskee kaikkia kiinteistöjä, mutta erona omakotitaloihin taloyhtiöiden hallinnoimissa kerrostaloissa, rivitaloissa ja paritaloissa salaojitus vaikuttaa useampaan asukkaaseen. Isommissa kiinteistöissä myös urakka on usein isompi, mutta meidän tehtävämme teidän kumppaninanne on tehdä työmaasta mahdollisimman huoleton.

Taloyhtiössä salaojaremontti on osakkaille mahdollisuus nostaa taloyhtiön arvoa, päivittää taloyhtiön tai asuntojen pihaa ja lisätä asumisviihtyisyyttä merkittävästi. Me olemme paikallinen kumppaninne, joka auttaa teitä saneerauksen suunnittelusta aina viimeisteleviin töihin asti, huolettomana ja kustannustehokkaana kokonaisurakkana.

Kuinka kauan kerrostalon tai rivitalon salaojitus kestää?

Kerrostalon tai rivitalon salaojituksen kesto vaihtelee merkittävästi kiinteistön koon mukaan. Esimerkiksi neljän rakennuksen rivitaloyhtiön salaojat saneerattiin noin neljässä kuukaudessa, kun samalla mylläyksellä teimme myös kiveyksiä ja terasseja osakkaiden pihoille. Kerrostalon salaojaremontti kestää normaalisti noin 1-2 kuukautta. Urakan kestoon vaikuttaa moni muuttuja, minkä takia teemmekin aina kartoituskäynnin ennen yksityiskohtien tarkentamista. Usean kiinteistön taloyhtiössä salaojaremontti tehdään pääsääntöisesti yksi rakennus kerrallaan, jotta asumishaitat per asunto ovat mahdollisimman lyhytkestoisia.

Kuinka paljon kerrostalon tai rivitalon salaojitus maksaa?

Taloyhtiön salaojituksen hinta muodostuu kaivuusyvyydestä eli perustussyvyydestä, valituista vesi- ja routaeristyksistä, materiaaleista kuten putkista ja pumppaamoista, sekä tarvittavista purkutöistä ennen kaivuuta. Käytännössä aina kerrostalon tai rivitalon salaojitusremontti viimeistellään piha- ja viherrakennustöillä, mitkä suunnitellaan aina kohdekohtaisesti. Urakan hintaan voi näiden jo mainittujen lisäksi vaikuttaa suunnittelukustannukset, kuten sähkö-, lvi-, rakenne- tai pihasuunnittelijoiden käyttö.

Miten kerrostalon tai rivitalon salaojitus rahoitetaan?

Taloyhtiön salaojitus rahoitetaan joko taloyhtiön omista varoista, tai hakemalla isännöitsijän kanssa tarvittava rahoitus omalta pankilta.

Miten salaojitus tehdään?

Salaojitus toteutetaan rei’itetyillä tuplasalaojaputkilla, jotka kuljettavat hulevedet kaivoon, josta vesi johdetaan edelleen imeytyskentälle, kunnalliseen sadevesiviemäriin tai avo-ojaan. Salaojaputkien lisäksi rakennuksen nurkissa tulisi olla tarkastuskaivot, perusvesikaivo padotusventtiilillä ja tarvittaessa pump-paamo. Näiden avulla koko järjestelmän toimivuus sekä putkien kunto voidaan tarkistaa vuosittain ja huoltaa tarvittaessa. Putkien silmämääräisen kunnon lisäksi tulee tarkastella myös itse rakennusta; esimerkiksi talon seinistä irtoava maali voi olla merkki kastuneista rakenteista ja toimimattomasta salaojituksesta.

Salaojitus vaihe vaiheelta:

 • Salaojitus alkaa aina ammattilaisen kartoituksella. Jokainen kohde on erilainen, jonka lisäksi haluamme tietää mahdollisesti kiinteistöllä jo olevan vanhan salaojituksen kunnon.
 • Huolellisen kartoituksen ja suunnitelman jälkeen aloitetaan kaivuutyöt ja tehdään kaadot.
 • Kaivannon pohjalle levitetään suodatinkangas, jotta maa-aines tai juuret eivät vaurioita putkia, eikä maa-aines sekoitu salaojiin käytettävien materiaalien kanssa.
 • Salaojaputket asennetaan ja liitetään toisiinsa. Asennuksen valmistuttua putket peitetään siihen soveltuvalla sepelillä ja eristeellä.
 • Maa-aines tiivistetään kerroksina, mikä ehkäisee kaivantojen vajoamista ja toimii putken suojana.

Avaimet käteen -urakkana tehty salaojitus pihatöineen kestää keskimäärin kaksi viikkoa, mutta urakan kesto vaihtelee kohteen laajuuden mukaan. Työn valmistuttua käymme kanssasi läpi tehdyt työt, järjestelmän toiminnan ja ohjeistamme salaojituksen ylläpidossa.

Kannattaako salaojitus?

Oikein tehty ja kohteeseen hyvin mitoitettu salaojitus on sijoitus, joka maksaa itsensä takaisin. Jos vielä mietit kannattaako kiinteistösi salaojitus, lue alta miksi se on niin tärkeä osa jokaisen kiinteistön ylläpitoa!

 • Salaojitus pitää rakennuksen perustukset kuivana ja näin ehkäisee kosteusvaurioita.
 • Salaojitus ehkäisee roudan aiheuttamia vaurioita rakennuksen perustuksiin.
 • Salaojitus ehkäisee tuhoisat tulvat kellarissa.
 • Salaojituksen ansiosta rakennuksen piha-alue pysyy kuivempana, mikä lisää asumis- ja käyttömukavuutta.
 • Salaojitus nostaa kiinteistön arvoa.

Salaojien toiminnan tarkistus – näin onnistut siinä itse

Roskasta tukkiutuva salaoja ei voi hoitaa töitään, joten muista pitää huolta tästä maanalaisesta puurtajasta. Salaojien tarkastus kannattaa tehdä kerran vuodessa, esimerkiksi pihan kevättöiden yhteydessä. Toinen hyvä aika tarkastukselle on myöhään syksyllä, kun maa on märkä ja pohjaveden pinta on korkealla.

Nykyaikaisessa salaojajärjestelmässä on maanpinnalle jätettäviä tarkastuskaivoja, joiden avulla jokaisen on helppo tarkistaa salaojien kunto ja toimivuus myös ihan itse.

 1. Puhdista roskat ja poista mahdolliset vierasesineet kaivosta
 2. Tyhjennä sakkapesät
 3. Varmista, että vesi pääsee taas kulkemaan kaivossa esteettä

Mistä tiedän, että salaoja toimii oikein?

 • Vedenpinnan tulee aina olla salaojaputken alapuolella. Täpötäysi tai vaihtoehtoisesti rutikuiva kaivo voi viitata salaojan toimintahäiriöön.
 • Tarkista salaojituksen pumppauskaivo ja sen hälytysjärjestelmä, kuten myös padotusventtiilien toiminta vuosittain.
 • Huollata salaojajärjestelmä noin viiden vuoden välein ammattilaisella.
 • Tarkkaile talon pintoja: sokkelin pinnalle kertyvä kalkkihärmä tai seinistä hilseilevä maali voi olla merkki toimimattomasta salaojituksesta.

Kuinka usein salaojat pitää huoltaa?

Perusteellinen salaojien toiminnan tarkistus ja koko salaojajärjestelmän huolto kannattaa teettää kohteesta riippuen 5–10 vuoden välein. Salaojien huuhtelu on tehokas tapa puhdistaa salaojat ja selvittää niiden todellinen kunto. Koko salaojajärjestelmän uusimistarve on hyvä kartoittaa noin 30–40 käyttövuoden jälkeen, jolloin edessä voi jo olla salaojaremontti.

Salaojien huuhtelussa putket huuhdellaan painesuuttimella, jolloin putkistosta poistuu kaikki sinne kuulumaton törky. Huuhtelu paljastaa myös mahdolliset rikkoumat putkistossa, sekä sen, onko maaperä salaojaputken kohdalla tarpeeksi läpäisevää. Mikäli huuhteluvesi jää putkeen seisomaan, ei järjestelmä toimi kunnolla.

Haluatko tietää, mitä salaojitus maksaa?

Pistä meille viestiä ja kerro vähän, millaiseen kohteeseen ja millä laajuudella kaipaat salaojitusta. Ennen tarjouksen tekemistä tulemme usein paikan päälle tekemään kartoituksen, jotta voimme suunnitella urakan mahdollisimman kohdeystävällisesti joka kerta.