Salaojitus

Hei uuden rakentaja tai vanhan korjaaja, me asennamme salaojat joka kohteeseen koko Pirkanmaan alueella! Tilaa koko paketti asennustöistä pintojen viimeistelyyn ja piharakentamiseen.

Palvelut / Salaojitus

Salaojat suojaavat kiinteistösi kosteus-, home- ja routavaurioilta

Vanha sanonta kuuluu, että Suomen kesä on lyhyt ja vähäluminen. Meillä rakennusten perustukset ja ympäristö ovat kovilla, kun puolet vuodesta sataa vettä ja toista puolivuotista kurittaa lumet, joiden täytyy sitten keväällä sulaa jonnekin. 

Oikein mitoitettu ja asennettu salaojajärjestelmä pitää rakennuksen ulkopinnat ja rakenteet kuivana, mutta myös estää veden kertymisen lammikoiksi pihalle ja kellarin tulvimista. Pintaa syvemmällä tapahtuu myös, sillä salaojitus ehkäisee pohjaveden nousun liian lähelle rakennuksen alapohjaa. Näin ollen tämä joka kiinteistön moniottelija ennaltaehkäisee hyvin tehokkaasti kalliita remontteja vaativia, sekä terveydellekin haitallisia kosteus-, home- ja routavaurioita. Rakennusten hyvinvoinnin oleellisena osana on salaojituksen lisäksi sadevesijärjestelmä, joka ohjaa katolta valuvan sade- ja sulamisveden pois rakennusten pinnoilta..

Meiltä saat raudanlujalla asiantuntemuksella tehdyt laadukkaat salaojitukset, kuten myös muut monipuoliset vesi- ja viemärityöt. Toteutamme salaojitukset yhtälailla suurempiin kiinteistöihin kuten rivitaloihin ja kerrostaloihin, kuin omakotitaloihin ja kesämökeillekin.

Miten salaojitus tehdään?

Salaojitus toteutetaan rei’itetyillä tuplasalaojaputkilla, jotka kuljettavat hulevedet kaivoon, josta vesi johdetaan edelleen imeytyskentälle, kunnalliseen sadevesiviemäriin tai avo-ojaan. Salaojaputkien lisäksi rakennuksen nurkissa tulisi olla tarkastuskaivot, perusvesikaivo padotusventtiilillä ja tarvittaessa pump-paamo. Näiden avulla koko järjestelmän toimivuus sekä putkien kunto voidaan tarkistaa vuosittain ja huoltaa tarvittaessa. Putkien silmämääräisen kunnon lisäksi tulee tarkastella myös itse rakennusta; esimerkiksi talon seinistä irtoava maali voi olla merkki kastuneista rakenteista ja toimimattomasta salaojituksesta.

Salaojitus vaihe vaiheelta:

 • Salaojitus alkaa aina ammattilaisen kartoituksella. Jokainen kohde on erilainen, jonka lisäksi haluamme tietää mahdollisesti kiinteistöllä jo olevan vanhan salaojituksen kunnon.
 • Huolellisen kartoituksen ja suunnitelman jälkeen aloitetaan kaivuutyöt ja tehdään kaadot.
 • Kaivannon pohjalle levitetään suodatinkangas, jotta maa-aines tai juuret eivät vaurioita putkia, eikä maa-aines sekoitu salaojiin käytettävien materiaalien kanssa.
 • Salaojaputket asennetaan ja liitetään toisiinsa. Asennuksen valmistuttua putket peitetään siihen soveltuvalla sepelillä ja eristeellä.
 • Maa-aines tiivistetään kerroksina, mikä ehkäisee kaivantojen vajoamista ja toimii putken suojana.

Avaimet käteen -urakkana tehty salaojitus pihatöineen kestää omakotitalossa noin kaksi viikkoa. Työn valmistuttua käymme kanssasi läpi tehdyt työt, järjestelmän toiminnan ja ohjeistamme salaojituksen ylläpidossa.

Kannattaako salaojitus?

Oikein tehty ja kohteeseen hyvin mitoitettu salaojitus on sijoitus, joka maksaa itsensä takaisin. Jos vielä mietit kannattaako kiinteistösi salaojitus, lue alta miksi se on niin tärkeä osa jokaisen kiinteistön ylläpitoa!

 • Salaojitus pitää rakennuksen perustukset kuivana ja näin ehkäisee kosteusvaurioita.
 • Salaojitus ehkäisee roudan aiheuttamia vaurioita rakennuksen perustuksiin.
 • Salaojitus ehkäisee tuhoisat tulvat kellarissa.
 • Salaojituksen ansiosta rakennuksen piha-alue pysyy kuivempana, mikä lisää asumis- ja käyttömukavuutta.
 • Salaojitus nostaa kiinteistön arvoa.

Salaojien toiminnan tarkistus – näin onnistut siinä itse

Roskasta tukkiutuva salaoja ei voi hoitaa töitään, joten muista pitää huolta tästä maanalaisesta puurtajasta. Salaojien tarkastus kannattaa tehdä kerran vuodessa, esimerkiksi pihan kevättöiden yhteydessä. Toinen hyvä aika tarkastukselle on myöhään syksyllä, kun maa on märkä ja pohjaveden pinta on korkealla.

Nykyaikaisessa salaojajärjestelmässä on maanpinnalle jätettäviä tarkastuskaivoja, joiden avulla jokaisen on helppo tarkistaa salaojien kunto ja toimivuus myös ihan itse.

 1. Puhdista roskat ja poista mahdolliset vierasesineet kaivosta
 2. Tyhjennä sakkapesät
 3. Varmista, että vesi pääsee taas kulkemaan kaivossa esteettä

Mistä tiedän, että salaoja toimii oikein?

 • Vedenpinnan tulee aina olla salaojaputken alapuolella. Täpötäysi tai vaihtoehtoisesti rutikuiva kaivo voi viitata salaojan toimintahäiriöön.
 • Tarkista salaojituksen pumppauskaivo ja sen hälytysjärjestelmä, kuten myös padotusventtiilien toiminta vuosittain.
 • Huollata salaojajärjestelmä noin viiden vuoden välein ammattilaisella.
 • Tarkkaile talon pintoja: sokkelin pinnalle kertyvä kalkkihärmä tai seinistä hilseilevä maali voi olla merkki toimimattomasta salaojituksesta.

Kuinka usein salaojat pitää huoltaa?

Perusteellinen salaojien toiminnan tarkistus ja koko salaojajärjestelmän huolto kannattaa teettää kohteesta riippuen 5–10 vuoden välein. Salaojien huuhtelu on tehokas tapa puhdistaa salaojat ja selvittää niiden todellinen kunto. Koko salaojajärjestelmän uusimistarve on hyvä kartoittaa noin 30–40 käyttövuoden jälkeen, jolloin edessä voi jo olla salaojaremontti.

Salaojien huuhtelussa putket huuhdellaan painesuuttimella, jolloin putkistosta poistuu kaikki sinne kuulumaton törky. Huuhtelu paljastaa myös mahdolliset rikkoumat putkistossa, sekä sen, onko maaperä salaojaputken kohdalla tarpeeksi läpäisevää. Mikäli huuhteluvesi jää putkeen seisomaan, ei järjestelmä toimi kunnolla.

Haluatko tietää, mitä salaojitus maksaa?

Pistä meille viestiä ja kerro vähän, millaiseen kohteeseen ja millä laajuudella kaipaat salaojitusta. Ennen tarjouksen tekemistä tulemme usein paikan päälle tekemään ilmaisen kartoituksen, jotta voimme suunnitella urakan mahdollisimman kohdeystävällisesti joka kerta.