Sadevesijärjestelmä on olennainen osa kiinteistön ja pihan kunnossapitoa
Sadevesijärjestelmä on rakennukselle ja pihaan suunniteltu kokonaisuus esimerkiksi sadevesikouruja, rännejä, syöksyjä, sadevesiviemäreitä ja ränni- sekä sadevesikaivoja, jotka keräävät sadeveden ja ohjaavat sen hulevesijärjestelmään tai avo-ojaan. PMP-Asennuksen erikoisosaamista ovat maassa olevat sadevesijärjestelmät, joten meidät kannattaa kutsua apuun hulevesiongelmissa eli silloin, kun sadevesi jää seisomaan pihalle tai kaivot eivät vedä.
Miksi sadevesijärjestelmä on tärkeä?
• Sadevesijärjestelmän ansiosta sadevesi ei jää seisomaan pihaan tai kulkuväylille.
• Piha ei jäädy yhtä liukkaaksi kuin seisovan veden kanssa.
• Kuiva maaperä ehkäisee routavaurioita pihassa ja rakennuksen perustuksissa.
• Sadevesijärjestelmä ohjaa sadeveden pois talon seinustalta ja estää veden valumisen seiniä pitkin.
• Rakennuksen kosteusvaurioiden paras ennaltaehkäisijä on rakenteiden suojaaminen ylimääräiseltä kosteudelta ja seisovalta vedeltä.
Milloin sadevesijärjestelmä kannattaa uusia?
Isolta kalliilta remontilta välttyy parhaiten pihojen ja rakennusten huolellisella ylläpidolla. Parhaatkin sadevesijärjestelmät tulevat kuitenkin joskus tiensä päähän, joten seuraa näitä merkkejä ja pyydä kuntokartoitus ajoissa!
• Katolta ohjattu sadevesi ei enää osu rännikaivoon. Varsinkin kovalla sateella sadevesijärjestelmä voi olla koetuksella, mutta kaatosateellakin katolta alas ohjatun sadeveden tulisi mennä rännikaivoon, eikä valua sen ohi.
• Sadevesi jää seisomaan pihaan tai rännikaivo/sadevesikaivo ei vedä. Etenkin vanhaa sadevesijärjestelmää on hyvä seurata, että se toimii edelleen tehokkaasti. Esimerkiksi kaivojen määrä ja sijainti on tärkeä tarkistaa, jos pihaan tehdään muutostöitä tai uusia rakennustöitä. Tarkkaile kaivojen riittävän vetämisen lisäksi pihaa: valuuko vesi sadevesikaivoa tai muuta veden poisohjausjärjestelmää kohti? Meneekö kovallakin sateella kaikki sadevesi kaivoon tai purkuputkeen asti, vai valuuko osa ohi tai alkaa kertyä suuaukon ympärille?
• Rännit vuotavat. Käytetystä materiaalista ja tekniikasta riippuen rännit ja vesikourut joko ruostuvat puhki, tai liitoskohtien saumat antavat ajan myötä periksi. Pidä silmällä pysyykö sadevesi rännissä, hikoileeko saumat ja alkaako rännin pinta ruostua tai hilseillä.
• Rännit ovat notkolla. Vesikourun on tarkoitus olla suorassa ja tukevasti katon reunassa kiinni. Jos ränni alkaa notkua ja mennä mutkalle esimerkiksi lumen takia, ovat rännin kiinnitykset pettämässä.
• Taloon tehdään kattoremontti. Kun katto uusitaan, on samalla helppo vaihtaa myös rännit ja vesikourut päivitettyihin ratkaisuihin. Pyydä tarvittaessa meiltä tarjous, mikäli tarvitsette remontin yhteydessä erikseen tekijän sadevesijärjestelmän maantasalla oleville osille!
Tilaa kustannusarvio
Viskaa meitä viestillä tai soita myyntiimme 0400 131 363, niin tulemme luoksesi tekemään maksuttoman kustannusarvion sadevesijärjestelmän maanalaisista osista!
Sadevesijärjestelmän suunnittelu ja asennus
Sadevesijärjestelmän suunnittelu tehdään aina kohdekohtaisesti, sillä toimivassa kokonaisuudessa huomioidaan esimerkiksi kiinteistön liittymätiedot ja se, ohjataanko hulevedet viemäriin tai kaivoon vai imeytetäänkö ne maahan. On myös tärkeä laskea järjestelmän kohtaama kuormitus, eli huleveden määrä – alimitoitettu järjestelmä alkaa tulvia nopeasti viimeistään keväällä lumen sulaessa. Yleisimmät syyt järjestelmän heikkoon toimintaan ovat virheelliset kourunkaadot ja lämpötilamuutosten takia elävät, sekä sen myötä ennenaikaisesti heikkenevät materiaalivalinnat.
Hyvin suunniteltu ja toteutettu sadevesijärjestelmä pitää pihan ja kulkuväylät kuivina, samalla estäen sadeveden valumisen talon seinälle. Näin esimerkiksi viihtyisyyttä ja turvallisuuttakin lisätään merkittävästi, kun piha ei ole seisovan veden vallassa eikä myöskään jäädy yhtä liukkaaksi talvisin. Kun sadeveden valuminen ulkoseiniä pitkin estetään, ennaltaehkäistään myös kosteusvaurioiden syntymistä ja suojataan talon rakenteita ympäristörasitukselta. Erityisesti puisten rakennusten, kuten useiden omakotitalojen, sadevesijärjestelmä on äärimmäisen tärkeä ulkorakenteiden käyttöiän maksimoimiseksi.
Jos mahdollista, talon sadevesijärjestelmä on hyvä asentaa samaan aikaan salaojituksen kanssa, sillä kohteesta riippuen myös sadevesijärjestelmä saattaa vaatia pihan muokkausta. Autamme mielellämme uuden tai päivitettävän sadevesijärjestelmän suunnittelussa, ja hoidamme maassa olevien sadevesijärjestelmien asennuksen.
Taloyhtiön sadevesijärjestelmät – mitä huomioida kerrostalon tai rivitalon sadevesijärjestelmässä?
Kaikista kiinteistöistä maksetaan kunnalle hulevesimaksua, joka Tampereen alueella määräytyy kiinteistön käyttötarkoituksen ja alan lisäksi hulevesiviemäreiden, rumpujen, avo-ojien, hulevesikaivojen ja muiden hulevesien hallintaratkaisujen mukaan. Koska taloyhtiöt omistavat kerrostalot ja rivitalot, kuuluvat myös näiden sadevesijärjestelmät ja hulevesien hallinta taloyhtiön kontolle. Sadevesijärjestelmän kanssa ei kuitenkaan tarvitse jäädä yksin, vaan löydätte avun läheltä paikalliselta asennusurakoitsijaltanne.
Hulevesien hallinnan suunnittelu osana sadevesijärjestelmien asennusta
Taloyhtiön kiinteistöltä johdetut hulevedet voidaan sadevesijärjestelmän avulla esimerkiksi ohjata hulevettä viivyttäviin paikkoihin, imeyttää tai ohjata kunnan hulevesiviemäreihin. Uuden taloyhtiön sadevesijärjestelmä sekä hulevesien hallinta suunnitellaan aina rakennussuunnittelun yhteydessä, ja tähän tarvitaan mukaan asiantuntija – kuten PMP-Asennuksen tiimi.
Vanhan kiinteistön isomman piharemontin yhteydessä voidaan myös korjata tai uusia sadevesijärjestelmää ja hulevesien hallintaa, jos se huomataan tarpeelliseksi.
Vinkkejä hulevesien edulliseen hallintaan taloyhtiön kiinteistöillä
• Katolta valuvat sade- ja sulamisvedet voi kerätä tynnyreihin ja hyödyntää kasteluvetenä, jolloin säästätte veden kulutuksessa ja rasitatte sadevesijärjestelmää vähemmän.
• Hulevesien imeyttämistä ja viivyttämistä voi toteutta pihan pintamateriaalien, kosteikon tai avo-ojan avulla. Veden imeyttäminen tontille tai viivyttäminen ennen hulevesiviemäreihin ohjaamista ennaltaehkäisee tulvariskejä keväällä ja rankkasateilla tai pitkään kestävällä sateella.
• Piha-alue kannattaa pitää siistinä, jotta kaivoihin ja viemäreihin menisi mahdollisimman vähän roskaa sekä jätettä. Sen lisäksi että hulevesi menee usein täysin käsittelemättömänä luontoon, aiheuttaa esimerkiksi kaivoon kertyvä hiekka, lehdet ja roskat tavallista useammin huoltotarpeita.
• Suosi taloyhtiön piha-alueilla nurmea, soraa, saumoista läpäisevää laatoitusta ja muita vettä läpäiseviä materiaaleja. Hulevesi ei pääse imeytymään asfaltin ja tiiviin kivetyksen läpi, jolloin tulvariskit kasvavat ja sadevesijärjestelmä on kovemmalla koetuksella. Pihaan voi myös rakentaa pieniä painanteita, puroja tai altaita, joihin runsas hulevesi ohjautuu ja osa siitä imeytyy lopulta maaperään.
Apua, sadevesiviemäri ja sadevesiputket jäätyivät!
Sadevesiputkien tai sadevesiviemärin jäätyminen on valitettavan tuttu ongelma etenkin kevättalvella, kun lumen sulamisvesi laittaa sadevesijärjestelmän koville ja lämpötilavaihtelut ovat hurjia. Jäätyminen saattaa olla myös oire huonosta tai riittämättömästi toimivasta sadevesijärjestelmästä, jossa vesi jää putkiin eikä siirry veden loppusijoituspaikkaan asti.
Mitä teen jos sadevesiviemäri ja sadevesiputket ovat jäätyneet?
Mikäli sadevesiputki tai sadevesiviemäri ei sula itsekseen muutaman lämpimän päivän aikana ja jäätynyt järjestelmä alkaa aiheuttaa ongelmia, voit kokeilla jotakin seuraavista kikoista:
Voit tilata paikalle höyryttäjän, jolla on riittävät laitteet järjestelmän sulatukseen lämpimällä höyryllä.
Jos uskot jäätyneen tukoksen olevan pieni, voit koittaa letkuttaa putkeen tai viemäriin lämmintä vettä.
Puhdista pihassa olevien kaivojen kannet jäästä, jotta viemäriin pääsee kaikki mahdollinen lämpö.
Laita kaivoon tai putkeen teknistä ureaa (”jäänsulatusjauhe” tai ”jäänsulatussuola”), joka sulattaa jäätä. Jos mahdollista, kauho ensin jään päälle kertynyt vesi pois, jotta urea pääsee suoraan kosketuksiin jään kanssa.
Miten estää sadevesikaivon jäätyminen uudelleen?
Kun jäätyneestä kaivosta on kerran jo selvitty, haluaa harva ottaa kaivon sulatuksesta jokatalvista perinnettä. Sadevesikaivon jäätymistä voi koittaa estää hankkimalla jäätymissuojan, joka on styroxista valmistettu hattumainen suoja, joka on suunniteltu nimenomaan sadevesikaivoihin. Sadevesikaivon jäätymissuoja ripustetaan roikkumaan sadevesikaivon kannesta.
Näin homma etenee
Tilannekartoitus
Sadevesijärjestelmän teko alkaa aina ammattilaisen kartoituksella.
Tarjous ja sopimus
Tarjoukseen kirjataan sadevesijärjestelmän sisältö sekä aikataulu ja hinta.
Toteutus
Kartoituksen ja suunnitelman jälkeen aloitetaan kaivuutyöt.
Avaimet käteen
Työn valmistuttua käymme asiakkaan kanssa projektin läpi ja luovutamme loppudokumentaation.
Referenssikohteitamme
Olemme ylpeitä työmme jäljestä, ja olemmekin koonneet tyytyväisten asiakkaidemme kokemuksia urakoinnista PMP-Asennuksen kanssa.
Viskaa meitä viestillä, kun haluat kuulla tarjouksen tai saada kysymyksiin vastauksia!
Pikayhteydenotto
Jätä yhteystietosi, niin soitamme sinulle ensi tilassa.