Rivitalon salaojaremontti Tampereella onnistui yllätyksistä huolimatta

Toteutimme salaojaremontin kolmen rivitalon taloyhtiössä Tampereella. Vuonna 1979-80 valmistuneessa rivitaloyhtiössä oli havaittu jo vuosia aikaisemmin yhdessä taloista kosteusongelma, jota oli korjattu sisäpuolisin korjaustoimin. Tällöin rivitaloyhtiössä ei osattu epäillä salaojaputkiin liittyvää ongelmaa, koska talon pohjakerroksessa sijaitsevat huoneistokohtaiset uima-altaat, joiden aiheuttamaa kosteusrasitusta ajateltiin kosteusongelman aiheuttajaksi. Kun sama kosteusongelma tuli uudelleen vastaan kymmenkunta vuotta myöhemmin, kiinnitettiin huomio talon salaojiin.

KohdeAsiakashyödyt
As Oy Lukonmäenpuisto
Tampere

Rivitaloyhtiö, kolme rivitaloa

Salaojien ja sadevesijärjestelmän uusiminen
·  Kosteusongelman keskeinen aiheuttaja korjattiin sijoittamalla salaojaputket nykyvaatimusten mukaiseen sijaintiin.

· Kivijalan kosteus- ja lämpöeristeet uusittiin ja ajanmukaistettiin.

·  Asuntojen arvo nousi, kun kiinteistön salaojat ja sadevesien hallinta ovat kunnossa seuraavat vuosikymmenet.

Kosteusongelman havaitseminen ja urakoitsijan valinta

Aluksi taloyhtiössä päätettiin tehdä salaojien kuvaus ja selvittää sen avulla talon alkuperäisten salaojien kunto. Jo salaojien kuvaamista valmisteltaessa salaojitusten ammattilainen totesi, että salaojat ovat tukossa. Salaojat olivat tulleet 40 vuodessa käyttöikänsä päähän ja olivat uusimistarpeessa.

Taloyhtiö pyysi tarjouksia salaojaremonttiin useilta urakoitsijoilta. Valinnassa päädyttiin pirkanmaalaiseen PMP-Asennukseen aikataulun ja positiivisen fiiliksen vuoksi. 

Ville Koivuaho, PMP-Asennuksesta otti homman vakavasti ja rupesi selvittämään asiaa. Hän teki asiallisen ja parhaan tarjouksen. Se ei ollut halvin, mutta siitä kävi selväksi, että asiaa on mietitty.

Taloyhtiön isännöitsijä ja talon asukas Tuomo Tiainen

PMP-Asennus tarjosi avaimet käteen -remonttia, jossa asiakas sai jättää remontin ammattilaisten käsiin, ja myös aikataulut sopivat yhteen molemmin puolin. ”Villen suhtautuminen oli toisenlaista kuin muiden [urakoitsijoiden] käynneillä”, kertoo taloyhtiön isännöitsijä Tuomo Tiainen ja jatkaa: ”Aloittaminen olisi viivästynyt ja meiltä olisi odotettu paljon enemmän kuin Villen tarjouksessa. Ville tuli jo etukäteen työmaalle käymään ja puhumaan.

Taloyhtiön salaojaremontin vaiheet

Taloyhtiön salaojaremontti sisälsi salaojien uusinnan yhteen rivitaloon, jossa kosteusongelma oli havaittu. Samalla kertaa uusittiin myös rivitalon sadevesijärjestelmä, jolloin maaperän kosteudenhallinta saatiin kuntoon kiinteistön ympärillä.

Taloyhtiön osakkaat huolehtivat itse terassien ja pihan väliaitojen purkamisesta ennen remontin alkua. PMP-Asennuksen työntekijät pääsivät heti aitaamaan rakennusalueen ja aloittamaan kaivuutyöt. Vanhojen salaojaputkien havaittiin sijaitsevan allashuoneiden lattiatasossa yli 1,5 metriä anturan yläpuolella, mikä oli silloisen rakennustavan mukaista. Samalla saatiin vahvistus kosteusongelman epäillystä lähteestä: liian korkealla sijainneet ja lopulta myös tukkeutuneet salaojat eivät olleet keränneet kaikkea kosteutta kivijalasta.

Talon seinustat kaivettiin auki, asennettiin salaojamurske ja salaojaputket, mitkä erotettiin muista maa-aineksista suodatinkankaalla. Salaojaputket yhdistettiin talon kulmille asennettuihin tarkastuskaivoihin. Samassa yhteydessä uusittiin myös rakennuksen sadevesijärjestelmä. Talon kivijalasta poistettiin vanha bitumikerros ja tilalle asennettiin vaatimusten mukainen kapillaarikatko. Lämpöeristeeksi valittiin Fuktisol-eristelevy, joka toimii lämpö- ja kosteuseristeenä sekä kapillaarikatkona ja toimii siksi hyvin maanalaisten rakenteiden eristyksessä. Samaa levyä käytettiin myös salaojaputkien routaeristämiseen. Myös talon kivijalan antura kaipasi paikkailua, ja anturan ja sokkelin väliin valettiin betoniviiste.

Salaojaremontin yllätyksenä kallion louhintatarve

Remontoitava rivitalo sijaitsee kallioisen mäen rinteessä ja anturan sijainti on syvimmillään 4,5 metriä maanpinnasta, joten ennen remontin käynnistymistä oli jo tehty koekaivuu louhinnan tarpeen selvittämiseksi yhden asunnon kohdalla. Koekaivuussa todettiin, että leveyttä riittää kaivuuseen, eikä louhintaa sisällytetty urakkaan. Kuitenkin remontin edetessä koekaivuukohdan ohi tuli talon takapuolella vastaan kallio aivan talon kivijalan vierestä.

Apu saatiin välittömästi, eikä sen odottelu kestänyt pitkiä ajanjaksoja.

Rakennusvaiheessa kalliota oli talon takasivulla ja toisessa päädyssä louhittu kovin kapeasti, pahimmillaan vain 30 cm talon kivijalasta. Rinnetontilla ei päästy kapeinta väliä koneella puhdistamaan eikä mahduttu salaojia asentamaan. Isännöitsijä Tuomo Tiainen kiittelee, että yllätyksistä huolimatta remontti eteni ja asiat sujuivat työmaan aikana hyvin. Louhinta järjestyi työmaalle nopeasti ja sujuvasti PMP-Asennuksen kautta. ”Ville pystyi siinä tilanteessa järjestämään verkostojensa kautta louhinnan. Apu saatiin välittömästi, eikä sen odottelu kestänyt pitkiä ajanjaksoja. Normilouhinta oli valmis tulemaan soveltuvin menetelmin ja konein meidän pienelle työmaalle, ratikkatyömaan kiireisimmästä louhinta-ajankohdasta ja kiireestä huolimatta”, Isännöitsijä Tuomo Tiainen kertaa tapahtumia.

Kokemukset ja tulokset salaojaremontista

Rivitaloyhtiössä ollaan tyytyväisiä PMP-Asennuksen toteuttamaan salaojaremonttiin ja isännöitsijä Tuomo Tiainen toteaakin, että ”meidän mielestämme remontti sujui oikein hyvin, huolimatta matkan varrella vastaan tulleista mahdottoman hankalista yllätyksistä. Niistä huolimatta työ sujui!”. Matkan varrella urakassa vastaan tulleet yllätykset ja haasteet ratkottiin sujuvasti yhdessä keskustellen.

”Vaikka ongelmia tuli vastaan, koskaan ei heitetty hanskoja tiskiin, vaan aina selvitettiin miten ne voidaan ratkaista”, kertaa isännöitsijä Tuomo Tiainen kokemuksia urakoinnista PMP-Asennuksen kanssa.

Remontin ansiosta koko taloyhtiön osakkeiden arvo nousi, kun ongelmatalon salaojat on uusittu ja samalla kosteudenhallintaratkaisuja on ajanmukaistettu. Rivitalon uudet salaojat toimivat useita kymmeniä vuosia, jopa 50 vuotta ja pitävät kiinteistön ympäristöstä tulevat kosteusongelmat poissa.

Remontilla päästiin haluttuun tulokseen. Kosteusongelman keskeinen lähde löytyi tukkeutuneista salaojista ja saatiin korjatuksi. Salaojaremontista jäi taloyhtiölle sellainen mielikuva, että PMP-Asennus on jämpti, luotettava ja asiakasystävällinen urakoitsija. Tämän remontin kokemuksien jälkeen taloyhtiössä päädyttiin remontoimaan myös toisen talon pääty samalla tavoin.

Viskaa meitä viestillä ja kysy lisätietoja tai pyydä urakkatarjous

talo ikoni

Palvelumme taloyhtiöille

Kauttamme saat käytännössä kaiken, mitä tarvitset taloyhtiön piha-alueen remontoimiseen.

maanrakennustyöt

Lue lisää meistä

Yhteistyö kanssamme on aina kestävällä pohjalla. Meihin voi luottaa!

Pyydä tarjous tai ota meihin yhteyttä

Nakkaa meille viestiä, kun olet vailla lisätietoja palveluistamme.

Katso muita referenssejä

Kaikki referenssit
Piharakentaminen

Rivitalon salaojaremontti Lukonmäessä

Piharakentaminen, Taloyhtiöt

Kun Lukonmäessä sijaitseva vuonna 1976 rakennettu rivitalo kaipasi salaoja- ja piharemonttia, taloyhtiön hallitus alkoi etsiä remontille tekijää kilpailutuksen kautta...

Piharakentaminen taloyhtiö

Kerrostalon piharemontti Tampereella (TVA)

Piharakentaminen, Taloyhtiö

Kun Tampereen Vuokra-asunnot oli vailla osaavaa tekijää Amurin alueen piharemonttiin, he päätyivät valitsemaan PMP-Asennuksen. Ensikontakti yritykseen löytyi Google haun kautta kilpailutusta varten...

pmp asennus logo

Monipuolinen asennusurakoitsijasi Pirkanmaalla.

AA hyvä luottokelpoisuus sertifikaatti PMP Asennus Oysuomen vahvimmat platina AA sertifikaatti PMP Asennus Oykauppalehti kasvuyritys 2023 sinetti PMP Asennus OyRALA pätevyys sertifikaatti PMP Asennus Oyluotettava kumppani sertifikaatti PMP Asennus OyYrittäjät jäsenyritys PMP Asennus Oy
Copyright © 2024 PMP-Asennus Oy